Toader ULISE – Lider PPU(s-l) Sector 3
Am spus ori de câte ori am avut ocazia că:
➢ La baza progresului stă calitatea oamenilor. Nu poți obține progres într-o societate condusă de oameni cu lipsuri: lipsa celor 7 ani de acasă, lipsa de educație, lipsa de profesionalism, lipsa de credință, lipsă de respect față de valorile care-i înconjoară, lipsă de patriotism, lipsa bunului simț. Concepția umanistă demonstrează obiectiv că între crizele economice și morale care afectează constant o societate, există o relație de intercondiționare. Omul imoral, care nu și-a găsit încă locul util în societate, blochează dezvoltarea economică, stopează progresul.
➢ La baza democrației stau legile elctorale. De ce? Pentru că ele trebuie să ne asigure că sunt croite în așa fel încât cei mai valoroși semeni ai noștri să ajungă în funcțiile statului pentru a gestiona și valorifica resursele puse la dispoziție în favoarea cetățenilor și nu în favoarea propriului lor interes!
Dar la noi se întâmplă cu totul și cu totul invers față de cum se întâmplă în democrațiile consacrate.
Legile electorale sunt făcute în așa fel încât să aibă acces doar cei care s-au rotit de 30 de ani în diferite funcții ale statului român, progeniturile acestora, amantele și acoliții lor, nonvalorile slugarnice și alții asemenea lor.
Și acestă stare de fapt a dezamăgit foarte mult și a indus în oameni o lehamite de nedescris, dar mai mult decât atât, o teamă că democrația nu a adus nimic bun în viața lor, că nimeni nu mai are putere să se lupte cu sistemul consolidat de aceste legi nedrepte.
De cele mai multe ori valorile, intelectualitatea, sunt blamate că nu se implică în politică, dar care sunt căile prin care acestea pot fi alese?! Ori să candideze ca independenți și nu au nicio șansă sau sansele lor sunt aproape de zero așa cum practica a demonstrat de fiecare dată în contextul actualelor legi electorale. Ori să intre în PNL sau în PSD. Iar în acest caz se pune întrebarea dacă au vreo șansă să intre în casa lor și să le schimbe metehnele?! Cu siguranță nu, doar dacă acceptă să se compromită și să fie la fel ca ei. Și atunci ne vom afla în același punct din care am pornit discuția. Dacă nu, se retrag pentru că nu-i pot schimba și pentru că respectul lor de sine nepătat este o condiție a comportamentului moral.
​Calea cea mai bună ca aceste valori să se poată exprima, fără presiune asupra lor, este aceea de a ni se alătura principiilor și demersului nostru de a schimba profund modul de a face politică în România.
​De ce susțin aceasta?:
Pentru că din punct de vedere individual, umanismul înseamnă o revoluție morală, iar din perspectiva comunitară, reprezintă asumarea bunului-simț ca principiu fundamental al interacțiunii sociale.
Pentru că atunci cînd se simte util și apreciat, ajuns pe locul său potrivit în societate – nici mai sus, nici mai jos, nici mai la stânga, nici mai la dreapta – omul ajunge în armonie cu propriul rol și statut și nu mai are motive să se camufleze, să se ascundă, să denatureze realitatea.
Pentru că Partidul Puterii Umaniste – Social Liberal își asumă faptul că dezvoltarea armonioasă a întregului potențial uman este determinată de echilibrul dintre înzestrările native, valorile morale, aspirațiile sociale și realizările concrete.
Pentru că Partidul Puterii Umaniste – Social Liberal va aplica în toate demersurile sale (inclusiv în sfera promovării în structurile interne și în pozițiile de responsabilitate publică), înainte de orice alte criterii, principiul “OMUL potrivit la locul potrivit”.
În concepția umanistă, suma valorilor individuale determină valoarea unei națiuni. O țară în care fiecare individ este susținut să își găsească locul și să-și împlinească potențialul – devenind un Om respectat, informat, util, prosper – va fi, la rândul său, un stat respectat și prosper.
Dar pentru a pune aceste valori la locul potrivit trebuie să facem toate demersurile legale posibile pentru schimbarea legilor electorale care au impus fel și fel de bariere, care au creat favoruri financiare, în aşa fel încât patidele mari şi aleşii în funcţii de zeci de ani să câştige de fiecare dată.
Întrebările care se desprind la final sunt:
Vi se pare normal ca:
➢ finanțarea campaniilor de alegeri să se facă din bani publici?
➢ alegerea primarilor să se facă într-un singur tur?
➢ pentru depunerea candidaturilor să se depună semnături de susținere atăta timp cât un partid politic funcționează în condițiile legii?
➢ accesul reprezentanților partidelor parlamentare în birourile electorale să fie obligatoriu iar accesul reprezentanților partidelor neparlamentare să se facă prin tragere la sorți?
➢ mandatele primarilor să nu fie limitate la două?
➢ ca alegerile consilierilor locali să nu se facă conform sistemului de vot preferențial pe liste în care cetățeanul alege direct persoana pe care o dorește de pe lista unui partid?
➢ ca legile electorale să nu fie o concluzie a dezbaterilor publice și supuse votului popular la fel ca și Constituția?
Aștept răspunsul vostru la aceste întrebări precum și opinii cu privire la alte aspecte nepunctate de mine, în expunere, ce țin de sistemul nedrept de organizare a alegerilor în România.
Viața îi pune în genunchi pe cei puternici, pentru că ei se pot ridica. Pe cei slabi nu-i atinge, ei oricum stau toată viața în genunchi.
​Haideți să ne ridicăm și să schimbăm în bine viața noastră, a tuturora!

Lasă un răspuns