Din banii cheltuiți nejustificat pe ultimii 4 ani, cu salubritatea, se putea construi un spital de urgență cu 462 paturi, ultra dotat, care, potrivit proiectului privind standardele de cost al lucrărilor de investiții, elaborat de Ministerul Sănătății costă 89,66 milioane euro și mai rămâneau 29 milioane de euro pentru construirea unui centru special de supraveghere și îngrijire a persoanelor cu dizabilități!

Analizând date și informații pentru elaborarea Programului nostru de administrare a Sectorului 3 pentru următorii 4 ani, am descoperit o situație alarmantă pe care v-o supunem atenției în cele ce urmează.

Astfel, pentru sectorul 3, bugetul alocat pentru salubritate în ultimii 10 ani a avut următoarea evoluție:

Prin Hotărârea nr. 357/14.08.2018 a Consiliului Local al Sectorului 3 s-a înființat Direcția Generală de Salubritate Sector 3, ca serviciu public de interes local, cu personalitate juridică, în subordinea Consiliului Local Sector 3, în vederea prestării serviciului public de salubrizare în Sectorul 3 al Municipiului București, care are în componență:

 • 6 direcții (inclusiv cea generală),
 • 8 servicii
 • 16 birouri
 • 9 compartimente
  • deservite de 1.498 de salariați.

Prin Hotărârea nr. 240 / 2017 a Consiliului Local al Sectorului 3 a fost înființată și Societatea SD 3 Salubrizare și Deszăpezire SRL, cu scopul de a presta tot servicii de salubrizare în sectorul 3! Acest SRL are ca asociat unic Consiliul Local al Sectorului 3.

Societatea este administrată de un Consiliu al Asociaților format din 7 membri și are în componență:

 • 1 direcție general
 •  1 departament
 • 11 servicii
 •  6 birouri și
 • un consilier al președintelui Consiliului Asociaților
  • deservite de 350 de persoane.

Pentru comparație, cheltuielile cu salubritatea în Sectorul 6 au fost in ultimii 3 ani de circa 5,3 ori mai mici decât cele din Sectorul 3 sau în cifre, cu 356.173.749 lei, adică 73,44 milioane de euro mai mici.

Comparația este realistă, având în vedere că Sectorul 3 are o suprafață de 32 km², iar Sectorul 6 de 38 km², chiar cu 6 km² mai mult.

Diferența evidențiată la cheltuielile pentru salubrizare între cele două sectoare similare ca suprafață este dată de faptul că Sectorul 6 face acest serviciu cu o firmă privată, selectată printr-un proces de achiziție publică, unde concurența din piață își spune cuvântul asupra prețului. În schimb, la primăria Sectorului 3 își spun cuvântul apartenența la un partid politic, nemoteniile, grupurile de interese și armata de servitori ai lui Robert Negoiță pentru campaniile electorale. Da, pentru ei s-au creat aceste sinecuri! S-au creat posturi pentru Vicepreședinți și Secretari Generali ai organizațiilor locale PSD și pentru rubedeniile acestora. Privind asupra declarațiilor de avere a celor care sunt în aceste funcții, vă veți îngrozi la ceea ce veți vedea!

O comparație destul de interesantă este și aceea că organigrama Primăriei Sectorului 6 are 248 de posturi, pe când cea a Primăriei Sectorului 3 are 1.303 persoane! Pentru salubritate, Primăria Sectorului 3 are angrenate 1.848 de posturi și 7 membri CA, pe când Primăria Sectorului 6 are un contract de prestări servicii.

Cheltuite efectuate de Primăria Sectorului 3 pe ultimii 4 ani ar ajunge Primăriei Sectorului 6, care au avut o medie de 83.471.542 lei, circa 10,8 ani!

Această marotă cu taxa zero la gunoi manipulează mare parte a populației sectorului prin faptul că le induce ideea că nu plătesc taxă de gunoi! În realitate, după cum ați putut constata în materialul prezentat, cetățenii sectorului 3 plătesc pentru aceste servicii de aproape 11 ori mai mult față de sectorul 6, ca exemplu!

Ne gândim câte se puteau face cu banii cheltuiți nejustificat numai pe ultimii 4 ani, respectiv 567.584.721 lei (118,25 milioane de euro)! Câtă nevoie este de bani în domeniul protecției mediului, sănătății, învățământului, protecției persoanelor cu dizabilități!

Și această situație nu este una singulară la nivelul Primăriei Sectorului 3, ci se regăsește și în cazul altor direcții din primărie, pe care vi le vom prezenta în zilele care urmează!

Lasă un răspuns